Karhulan Teollisuuspuiston historia

Karhulan Teollisuuspuisto sai alkunsa lähes 140 vuotta sitten kun Karhulanniemelle perustettiin ensimmäinen saha. Suuremmassa mitassa teollisen toiminnan alueella aloitti William Ruth vuonna 1887. Karhulanniemelle nousi höyrysaha, pieni tiilitehdas, puuhiomo, lasitehdas ja konepaja.

A. Ahlström Osakeyhtiö osti Karhula Osakeyhtiön osakekannan vuonna 1915. Ahlström osakeyhtiön aikana Teollisuuspuiston suurimmat tehtaat olivat edelleen yhden omistajan hallussa aina 1980 alkuun saakka. Silloin alkoi Teollisuuspuiston globalisoituminen.

Nykyään monet puiston yritykset ovat kansainvälisten suuryhtiöiden omistuksessa. Teollisuuspuistossa on edelleen myös kotimaisia yrityksiä ja alueelle on asettunut pieniäkin toimijoita ja uudenlaista yritystoimintaa. Karhulan Teollisuuspuisto on edelleen yhtä vireä, tehokas ja yhteen hiileen puhaltava kuin William Ruthin aikana.

Karhu ja Tähti –sivusto tutustuttaa Teollisuuspuiston historiaan kuvien kautta. Kuvapankin vanhimmat kuvat ovat 1800-luvulta. www.karhujatahti.fi

Karhulan teollistuminen -multimedia sisältää videoita, kuvia ja tekstiä. www.karhulanteollistuminen.fi Testaa historiatietosi Nerokarhu-pelin avulla!